6 måder til at undgå hård hud på hælene og fødderne.

Orange sko og bare fødder på grusvej

Derfor får du hård hud på fødderne - Alt du skal vide om hudens opbygning.

Har du tænkt over hvad hud egentligt er for noget og hvorfor der altid opstår så meget hård hud på dine fødder? Her i artiklen vil vi give dig svar på spøgsmålet om hvorfor hård hud opstår og give dig de 6 bedste måder til at undgå hård hud på hælene. Læs med her og bliv klogere!

Hvad er den hårde hud på fødderne og hvorfor opstår der hård hud?

Dine fødder skal bogstaveligt talt, bære dig gennem hele livet. Det er ret vildt at tænke på at de har så stor betydning for os, men alligevel glemmer vi så ofte at give dem opmærksomhed. 

Hudens er lidt ligesom kroppens skjold. Dens funktion er at danne et beskyttende lag der kan modstå udefrakommende tryk og slag så dine knogler og indre organer ikke bliver skadet. 

 

FUN FACT - Vidste du at huden er dit allerstørste organ, der udgør 1/6 del af din kropsvægt og hos et gennemsnitligt menneske vejer huden 3,6 kg! 

 

Noget af det tykkeste hud sidder på fødderne og er ca. 3 millimeter tykt. Det er fordi fødderne skal modstå den største gnidning og belastning - nemlig hele din kropsvægt! 

Hele hudsorganet bestå af 3 forskellige lag:

  • Overhuden - Det er det synlige lag af huden og den du kan mærke og føle udenpå, altså der hvor det mønstrede fingeraftryk ligger. Det er dette lag der tager imod de fleste belastninger fra omverdenen selvom det faktisk er det tyndeste af alle hudlagene og derfor er det konstant i fornyelse. Horncellerne er på lidt af en rejse for at nå ud til overhuden. De starter nemlig som helt ny i det inderste hudlag og bliver langsomt transporteret ud til overhuden ( det tager ca. 4 uger). På vej herud dør horncellerne, de bliver mast flade og fyldt med keratin som er det stof der gør dem hårde og i stand til at modstå tryk udefra (fx når du falder).
  • Læderhuden (Dermis) - Det er her bindevævet ligger og også her hvor der f.eks bliver dannet cellulite og appelsinhud. Den har ikke så meget at gøre med dannelsen af hård hud, men er i stedet fyldt med blodkar der giver ilt og næring til overhuden. Det er også her kroppen registrerer temperatur og berøring.
  • Underhuden - I underhuden som er det inderste hudlag bliver horncellerne dannet og sendt afsted mod overhuden. Her er der fuld af blodkar og fedtvæv.

Huden er enormt praktisk og reagerer hurtigt på dens omgivelser ved at danne mere hud (altså sende flere hornceller ud mod overhuden) der hvor den føler der er mest brug for det. Hvis du fx har prøvet at løfte vægte i fitness efter en lang tids pause, eller har spillet guitar for første gang i flere måneder måske, så vil du opdage at der bliver dannet hård hud på hænderne kort tid efter. Det er fordi huden har registreret en ny belastning og nu føler at den skal beskytte dette område ekstra.

FUN FACT - Vidste du at du hvert minut taber ca. 40.000 døde hudceller? Lidt ulækkert ikke? Men også meget praktisk, fordi det er sådan at huden hele tiden gendanner sig selv og reparerer skader.

1. Opløs den hårde hud med en Fod Peeling!

En peelende fodbehandling er den hurtigste vej til at fjerne det øverste og døde hudlag på. Ved hjælp at naturlige frugtsyrer bliver hudens regenereringsprocess kickstartet. Det er en process der sker helt naturligt i kroppen over længere tid, men ingredienserne i fod peelingen gør simpelthen bare at det hele sker meget hurtigere, hvilket er meget tilfredstillende for os der ikke har så meget tålmodighed og gerne vil have flotte fødder her og nu, eller bare i sommermånederne. 

Der findes to typer fodpeeling: 

  • Fodposer (Nøgleord: Meget synligt resultat, aggressiv metode, længerevarende process). Den peelende fodbehandling med fodposer er simpelthen som ordet antyder nogle små poser du tager på fødderne, som er fyldt med naturlige ingredienser og frugtsyrer der trænger ind i huden og langsomt begynder at opløse den hårde hud på det yderste hudlag. Fodposernes effekt er meget synlig og kan næsten virke lidt voldsom når den hårde hud efter et par uger begynder at falde af i laser. Køb fodposerne fra Braphy HER.

Fodposer peeling fra braphy bløde fødder

  • Peelende Spray ( Nøgleord: Hurtig process, mildere metode, mellem synligt resultat). Den peelende spray behandling er en metode der er lidt mildere mod huden end fodposerne, men til gengæld går der ikke mere end 2 minutter efter at du har sprayet væsken på fødderne før du kan gnubbe den opløste hårde hud af. Derefter kan den resterende blødgjorte hud files af med en god fodfil. Køb Peelende spray med professionel fodfil fra LOVASKIN HER.

Instant foot peeling spray fra LOVA SKIN

 

2. Brug en professionel fodfil til at fjerne hård hud.

Fodfilen er nok den mest brugte metode til at fjerne hård hud med. Det kræver lidt mere arbejde at sidde selv og file alt den hårde hud ned men til gengæld ved du at det virker 100%. Sørg for at skaffe dig en ordentlig professionel fodfil som ikke bliver blød alt for hurtigt og dermed mister sin effektivitet.

Du kan også vælge at købe en elektrisk fodfil der simpelthen gør hele arbejdet for dig. Husk blot at smøre en lækker fed fodcreme på fødderne bagefter da fodfile godt kan være lidt hårde mod fødderne.

 

    3. Forebyg og blødgør huden med en god fodcreme eller olie.

    Fodpeeling og nedfilning er gode løsninger til hvis du står akut og f.eks skal på ferie eller på date og bare vil have flote fødder her og nu, men det er desværre ikke en længevarende løsning, da den hårde hud kommer tilbage igen efter et stykke tid.

    Det bedste du kan gøre for dine fødder er selvfølgelig at forebygge så du ikke skal stå hver dag og kæmpe dig gennem hård hud med fodfilen. Det kan du nemlig let undgå blot ved at smøre fødderne ind i en god fed og nærende fodcreme der både blødgører hudcellerne men også tilfører huden den næring og de vitaminer den har brug for. Du kan også med fordel smøre huden ind i en lækker olie (put eventuelt et par dråber i dit fodbad), der måske er lidt mere fedtet at håndtere men til gengæld kan du hurtigere mærke forskel.

    Smør gerne fødderne ind i et tykt lag fodcreme om aftenen inden du går i seng så cremen har hele natten til at trænge ind og arbejde i ro. De fleste af os ved jo godt at vi skal tilføre fugt til huden på fødderne, det er bare lige det med at huske det! Stil f.eks din creme eller olie på natbordet så du får øje på den hver aften
    Vi anbefaler denne intensive fodcreme med Sheasmør fra Cosmos Co, der tilfører huden A & E vitaminer og naturlige olier.

     
    4. Støt dine fødder med de rigtige sko! 

    Nej, bare rolig du behøver ikke at gå med de der mormor sko der ligner at du snart skal til at anskaffe dig en rullator. Man kan sagtens få smarte og moderne sko der også støtter din fod på den rigtige måde. Det kræver at du køber nogle kvalitets sko der er designet til at støtte på de helt rigtige steder hvor foden skal bære mest vægt.


    Du kan også vælge at købe nogle indlæg til dine sko der absorberer de stød foden modtager når du går. Jeg ved det er lidt irriterende at skulle tænke på, når det i forvejen er svært at finde de helt perfekte sko, men det vil spare dig for mange timers behandling og pleje af dine fødder, fordi grunden til at den hårde hud opstår er at foden kan mærke der er et sted hvor der er brug for ekstra beskyttelse (enten fordi huden bliver slidt eller skal modstå for meget belastning) og derfor danner den et ekstra tykt lag hud. Det kan du undgå ved at gå i de rigtige sko. 

     

    5. Skrub mens du kan!

    Når du er i bad, bliver huden automatisk blødgjort og dette er den perfekte mulighed til at komme den hårde hud til livs. Da huden allerede er blød er det meget nemmere at nedbryde med en god salt scrub som du påfører på fødderne og derefter skrubber rundt i cirkler på huden f.eks med en skrubbe handske eller en blid børste. Herefter trænger andre produkter som din fodcreme eller olie bedre ind i huden (når fødderne er tørret).
    Vi anbefaler denne veganske salt scrub med lavendel fra Naturally Thinking. 


    6. Smør huden med Bagepulver pasta.

    Bagepulver opløser den hårde hud. Bland 2 spiseskefulde bagepulver med 1 spiseskefuld vand til det har en tyk konsistens du kan smøre på den hårde hud på fødderne eller en eventuel ligtorn. Lad det sidde og arbejde i 20-30 minutter og skyl derefter grundigt med lunkent vand. Fil eventuelt foden for at fjerne resterne og slut af med en god fodcreme eller en nærende olie.
     
    Hård hud er grimt... men ikke farligt
    Hård hud kan se rigtigt grimt ud og selvom vi alle sammen gerne vil have smukke fødder vi kan vise frem i sommermånederne, så er hår hud ikke farligt medmindre det gør ondt. 
    Hvis dine fødder er i smerter på grund af hård hud, ligtorne med sår og revner så er det til gengæld ikke en god ide at begynde med fod peeling og file. I tilfælde af at du f.eks har ondt i hælen på grund af den hårde hud kan det være en god ide at lade lægen undersøge det og vise dig den bedste vej til at komme problemet til livs. 


    Ligtorne - Hudens sidste råb om hjælp.
    Ligtorne er det næste stadie efter hård hud. Den hårde hud er det første opråb fra din krop om at der er noget galt og at du skal komme dette problem til livs. Hvis problemet bliver ved og der ikke bliver gjort noget er huden nød til at danne endnu flere hudceller og hornstof på det sted det lider belastning og det er de klumper af hornstof og hård hud som vi kalder for ligtorne. Det er altså hudens sidste kamp for at beskytte det der ligger inden under huden. 
    Grunden til at ligtorne kan være smertefulde er fordi at klumperne af hornceller går ind og presser mod de følelegemer der befinder sig i læderhuden.
    Ligtornene kan altså fjernes med de samme metoder som du bruger mod hård hud, men husk løbende at holde øje med om fødderne kan lide belastning i løbet af dagen, fx ved den måde du går på, eller måske trykker dine sko for meget på et bestemt område? Du kan fjerne ligtornene, men hvis du ikke løser problemet der ligger bag, så kommer de bare igen.

     

     


    Efterlad en kommentar

    Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres