Her er alt hvad du bør vide om argan olien

Argan træ

Marokkos flydende guld!

Argan olien er alle steder. Den er i din makeup fjerner, din aftersun, sæben, din håndcreme, din balsam, shampoo og selv i din hunds shampoo. Det er svært at undgå denne velkendte olie som kvinde og som et renligt menneske i det hele taget. Her i dette indlæg, vil vi guide dig igennem argan oliens historie og vise dig alle de ting du bør vide om den ekslusive olie som du nærmest kan bruge til ALT.

Denne eksklusive olie har været brugt af de lokale beboere i Marokko i flere århundreder. Det er dem der producerer dem, og det er også dem der kender til hemmeligheden bag argan træets frugt. Så læn dig tilbage i stolen og følg med os i indlægget imens at du bliver meget klogere på Argan olien.

  

DEN ÆGTE ARGAN OLIE

argan gren træ 

Den 100% rene og ægte argan olie, er det produkt som kommer ud af produktionen i Marokko. Det er den olie som indeholder alle de fantastiske egenskaber som argan er kendt for og som har den mest plejende effekt.

 

Mange af de produkter som sælges i skønheds og beauty branchen verden over er blandingsprodukter, hvilket betyder at de rene naturlige ingredienser blandes op med andre ingredienser som, vand. Der bliver også ofte tilsat konserveringsmidler for at produkterne holder længere. Men det betyder også at de rene ingredienser som argan olien mister meget af det vigtige indhold af vitaminer om mineraler som ellers skulle trænge ind i huden og pleje kroppen.

 

Den helt naturlige og rene argan olie er selvfølgelig dyrere end de andre blandingsprodukter, men til gengæld for du et kvalitetsprodukt som du kan bruge med god samvittighed. De fleste butikker sælger både den rene argan olie og andre produkter hvor argan olien er tilført. Det kan blandt andet være shampooer, balsam, sæber eller body lotions. Disse er også lækre produkter som tager sig godt af din hud og dit hår, men hvis du ønsker den rene luksuriøse oplevelse, bør du finde den 100& rene argan olie.

 

Det kan være svært at afgøre hvilke produkter der er rene og hvilke der er blandet op, og derfor har vi herunder linket til en af de 100% rene argan olier. Mange butikker er begyndt at sælge “falske” argan olier, da de er billigere at producere, men desværre har det ikke de samme egenskaber. Du kan selv tjekke om de argan olier du finder er 100% rene argan olier ved at følge disse tips og tricks:

 

 • Sørg for at den eneste ingrediens i argan olien udelukkende er “Argania Spinosa Kernel Oil”.

 

 • Hvis prisen på argan olien er mistænksomt billig i forhold til andre argan  olier, så har du nok fat i en af de “falske” argan olier. De ægte argan olier, kan ikke produceres så billigt.

 

argan olie pure

 • Den 100% rene argan olie, kommer ofte i en mørk flaske, for at lyset ikke trænger igennem og ødelægger oliens egenskaber. Det er dog ikke altid og ofte produceres olien i en gennemsigtig flaske for at du som kunde kan se det produkt du køber.

 

Køb den 100% rene argan olie her

 

UDVINDING AF ARGAN OLIE

argan goat three

Udvinding af argan olie, er en kompliceret process som foregår i Marokko hvor træet “Argania Spinosa” vokser vildt og i plantager. Disse tornede og bredkronede træer vokser kun i et lille område i den sydlige del af landet og er en fredet planteart. Det betyder at de lokale beboere hverken må fælde træet eller bruge det til at lave fx møbler.

På træet vokser små bittert smagende frugter som indeholder argan nødden. Igen inde i den hårde nøddeskal befinder der sig 1-3 små frø kerner. Selvom vi mennesker ikke er særligt glade for smagen af de bitre argan frugter, er de til stor glæde for mange af de vilde dyr i lokalområdet, som blandt andet geder der til tider bør holdes ude af området, for at de ikke spiser alle argan frugterne. 

Selve argan olien, bliver udvundet på to forskellige måder, da den kan produceres med to forskellige formål; til kosmetisk brug i skønhedsprodukter, eller som spiselig argan olie, som bruges i meget madlavning, som fx salater.

 

 • Argan olie til kosmetik. Når man skal udvinde argan olie til kosmetisk brug, anvender man de rå argankerner hvor man ved lav temperatur presser olien ud af kernerne ved hjælp af maskiner.

 

 • Argan olie til mad - Ved udvinding af spiselig arganolie, kræver det lidt forarbejdelse af kernerne for at fjerne den bitre smag. Argan kernerne bliver nemlig ristet, sådan at maven bedre kan fordøje de stoffer som argan olien indeholder og samtidig fjernes den bitre smag i nødden. Efter ristningen, bliver kernerne presset ligesom ved den kosmetiske argan olie og fyldt på flaske.

 

Den hårde og fysisk krævende process ved indsamlingen af argan nødderne, bliver udført af de såkaldte kvinde kooperativer i Marokko, som fordeles ud i de områder hvor argan træerne vokser. Kvinderne samler argan frugterne sammen i juli måned når de er helt sorte og udtørrede og knækker nødderne så de er klar til udvindings processen. Det er først efter at man har opdaget at argan olien kan bruges til kosmetiske produkter at disse kvinde kooperativer er kommet til og har haft en enormt positiv påvirkning på familiernes økonomiske stabilitet i de ellers fattige lokalområder. Det hårde arbejde munder altså ud i udannelse, sundhedspleje og jobs til de lokale kvinder.

 

Den fysisk hårde process ved indsamlingen og fredningen af træerne som udover at være tornede også vokser enormt langsomt, gør at udvindingen af argan olie er meget krævende. Det sætter også sit præg på prisen ved de produkter som indeholder olien. Til gengæld er det også det hele værd, når man begynder at kigge på de mange fantastiske egenskaber som argan olien tilbyder os.

 

OLIENS EGENSKABER

 

argan olie indhold hjul

Argan olien er et dybt hav fyldt med healende ingredienser. Alt hvad du har brug for for at pleje din krop fra top til tå , findes i denne lækre olie. Argan olien har et højt indhold af E vitamin som indeholder stoffet Trocopherol, hvilket fremmer produktionen af celler i huden. E vitamin er desuden også anti- inflammatorisk og er derfor enormt god til at bekæmpe akne.

 

Argan olien indeholder umættede fedtsyrer som omega 6, hvilket huden har behov for, for at holde sig sund. Huden kan ikke selv producere disse umættede fedtsyrer og det er derfor vigtigt at vi selv tilfører det til huden. Derudover indeholder olien antioxidanter og polyphenoler som hjælper huden med at gendanne sig selv og dermed forynger huden.

 

Olien indeholder også stoffet karotin, hvilket er det stof der giver gulerødderne sin orange farve. Karotin beskytter huden mod solen, ved at absorbere ultraviolette stråler og kan derfor bruges som aftersun. Argan olien har været brugt i flere århundreder i Marokko både i madlavning og til huden, og der er indtil videre ikke fundet nogle bivirkninger ved brug af olien. Argan olie er enormt skånsom mod huden og kan derfor også anvendes til spædbørn og meget følsomme hudtyper.

 

Derudover finder du ingen parabener, toksiner, eller skadelige tilsætningstoffer i olien, som er et 100% naturprodukt. Du kan dog også vælge at tilføre olien til mange af de andre skønhedsprodukter du har liggende derhjemme som cremer og skin tonics. Argan olien har også mange egenskaber som gavner håret. De mange mineraler og vitaminer giver håret styrke og glans, og fremmer hårvæksten. Så hvis du har meget tørt og kruset hår eller hvis dit hår gror meget langsomt, så er de på tide at pleje dit hår med Argan olie.

 

Oliens duft er meget neutral, men kan dog have et krydret hint. Husk på at det ikke er sukkersøde blomster der er tale om, men istedet et naturprodukt som bruges på grund af dens næringsindhold og ikke dens parfumerede duft. Konsistensen er meget let og flydende og du kan med fordel bruge olien i ansigtet både morgen og aften uden at være bange for at få fedtet hud, da argan er en tør olie og dermed absorberes hurtigt i huden uden at fedte den til.

 

OLIENS ANVENDELSE

Hvis du ønsker at rydde op i dine badeværelses skabe og gøre din skønhedsrutine lidt mere simpel, så kan du med fordel begynde at invitere argan olien ind i dine daglige rutiner og ritualer. Det er næsten komisk at skrive en liste over alle de ting du kan bruge Argan olien til, for den er nærmest uendelig.

 

Argan Oliens fantastiske egenskaber gør at næsten ligemeget hvorhenne på kroppen du påfører den vil det være til fordel for dig og det er netop også derfor at der er så meget omtale om den lille nød fra Marroko. Derudover er argan olien et lækkert naturprodukt som er et fantastisk alternativ til alle de usunde kosmetiske produkter man ofte finder i butikkerne eller har liggende derhjemme. Her vil vi forsøge at lave en liste til dig over alle de ting du kan bruge din Argan olie til.

 

TIL HÅRET

 • Mod tør hårbund, skælv og spaltede spidser

Argan olien er en af de bedste midler mod tørt hår. Olien bliver ofte brugt som et stylingprodukt som modvirker kruset hår og tilføjer det glans i stedet. Derudover beskytter argan olie også håret mod varme når du fx udglatter håret med et glattejern. E vitaminerne og antioxidanterne i argan olien fremmer også hårvæksten ved at styrke cellerne i håret og tilskynde dem til at producere flere sunde hårceller! Du kan pleje dit hår med argan olie ved at give det en intensiv hårkur en gang om ugen:

 

Opvarm 5-10 dråber argan olie i håndfladerne og masser forsigtigt olien ind i hovedbunden inden du går i seng. Masser også olien ind i hårspidserne hvor der ofte opstår spaltninger på grund af tørhed. Lad olien sidde i håret natten  over og vask det morgenen efter. Læg eventuelt et håndklæde rundt om håret for at undgå at fedte din hovedpude til med olie. 

Du kan også finde mange andre plejende produkter til håret med argan olie, som fx shampoo og balsam.

 

argan olie shampoo

 

Køb Argan shampoo her!
 
 

TIL HUDEN OG KROPPEN

 • Anti age (argan som rynkecreme)

Anvend Argan olien som en fugtgivende natcreme efter at du har fjernet din make- up og renset huden. Du kan enten påføre et par dråber af den rene argan olie i hænderne og smøre det ud i ansigtet med cirkulære bevægelser eller blande det i en af dine andre cremer. Du kan med fordel bruge olien omkring øjnene, da den er meget skånsom mod huden.

 
argan anti age serum
Køb Argan anti-age serum her!
 
 • Tør/hård hud og ligtorne

Ved tør hud på fx hælene eller albuerne, kan du påføre 2-5 dråber Argan olie, alt efter hvor tør huden er og derefter lade det absorbere i huden. Du kan fx tage et par sokker på mens olien trænger ind i huden og derefter fjerne overskydende olie til sidst. Argan olien er enormt fugtgivende og absorberes hurtigt i huden, men vi anbefaler at du lader olien sidde på i mindst 20 min eller natten over for at få de bedste resultater.

 
argan olie hud creme
Køb argan hudcreme her!
 
 • Myggestik

Argan olien er generelt set god til at fremme den helende process ved sår, og mygestik eller insektbid er ingen undtagelse. Oliens anti- inflammatoriske egenskaber går ind og beroliger huden, så den får ro til hurtigere at reparere skaden. Derudover neutraliserer argan olien myggens giftfyldte spyt, som er det der skaber kløen.

 
 • Psoriasis

Nogle undersøgelser har vist at argan olie har en healende effekt på sygdommen psoriasis. Det er dog individuelt i hvilket omfang argan olien virker, da der findes mange forskellig slags psoriasis og mange forskellige hudtyper. På nogle virker det enormt godt og på andre mindre godt. Så det er bare om at prøve sig frem og se hvad der virker for dig.

Hvis du ønsker at behandle dit psoriasis med argan olie, kan du påføre et par dråber på de psoriasis ramte områder og masser huden forsigtigt. Lad olien absorbere i huden uden at vaske det af. 

 

 • Aftersun

Huden udsættes konstant for solens skadelige ultraviolette stråler. Vi kan prøve at undgå dem, men faktisk har vi brug for at opholde os i solen for at kunne optage D vitamin, og så vil vi jo også gerne være lidt brune. Argan olien er oplagt at bruge som aftersun, da olien indeholder stoffet karotin, hvilket beskytter huden ved at absorberer de ultraviolette stråler. Vi anbefaler ikke at bruge det som erstatning for solcreme, men istedet som beskyttelse mod solens stråler efter solbadning, da olien også virker healende på solskoldninger.

 

argan olie aftersun

Køb argan aftersun her!

 

 • Strækmærker

Argan oliens anti age egenskaber og vitamin E indhold, opstrammer huden og forebygger strækmærker. Varm 2-3 dråber ren argan olie i håndfladerne og smør det ud på de ønskede områder som fx, lår, hofte eller mave. Du kan også tilføre et par dråber argan olie i et badekar med lunkent vand. Det lunkne/varme vand i badekarret åbner porerne i huden og hjælper olien med at trænge ind i kroppen.

 

 • Bodyscrub

Det er super nemt at lave din egen body scrub med Argan olie. Du kan fx lave en ansigts scrub ved at blande en spiseskefuld brun sukker med et par dråber argan olie og smøre det forsigtigt i ansigtet med cirkulære bevægelser i et par minutter.  Blandingen er også ideel til at smøre på tørre albuer og på hælene. 

 

 • Neglene

Det er ikke altid at man lige tænker over at ens negle har brug for daglige pleje, men faktisk er det enormt vigtigt for at undgå sprækkede tørre negleflader og i det hele taget vokser neglene meget hurtigere når de er sunde og fugtede. Argan olien er perfekt som en daglig negleolie, til fingre negle, tå negle og til neglebåndene. Dine negle vil være enormt taknemmelige for at få olie påført hver dag og argan olien er rig på vitaminer og fedtsyrer som går ind og plejer dine fingre i dybden. Påfør en smule  argan olie på hver negl og masser grundigt. Påfør eventuel en håndcreme til sidst.

 

 • Sved og sur lugt

Argan oliens neutrale og let krydrede duft, kan bruges mod sved og sur lugt, fx på fødderne eller under armene. Olien stopper ikke produktionen af sved, men neutraliserer i stedet lugten.  Du kan eventuelt anskaffe dig en argan olie spray, som er praktisk når du skal påføre den under armene. Herunder har vi linket til en argan olie spray, som du kan få enten neutral, eller med to forskellige dufte.

 

økologisk argen olie

Køb økologisk jomfru argan olie her!

 

 

TIL ANSIGTET

 • Akne og uren hud

Argan olien indeholder linoleum syre som hjælper med at reducere inflammation i huden, der opstår ved akne. Ved fx at bruge argan olien som en natcreme, vil olien gå ind og berolige huden og forebygge akne udbrud. Du kan også blande et par dråber af den rene argan olie i din nuværende natcreme.

Lav eventuelt din egen ansigtsmaske med argan olie og påfør den i ansigtet 2-3 gange om ugen. Bland 1 spiseskefuld citron saft, 3 teske fulde græsk yoghurt, 1 spiseskefuld honning og 3 dråber af den rene argan olie i en skål. Lad ansigtsmasken sidde på i 10 minutter og skyl efter med lunkent vand.

 

 • Læbepomade

Du kan med fordel bruge argan olien som læbepomade, ved at duppe 1 eller 2 dråber argan olie på læberne og smøre det ud. Argan  olien reparerer sprækker og efterlader dig med lækre bløde og kysseklare læber. Husk at det især i vinterperioden er enormt vigtig med daglig pleje til læberne.

Du kan også blande din egen læbe scrub ved at tilføje 2 dråber argan olie, 1-2 dråber vanilje ekstrakt og 2 spiseskefulde brunt sukker. Masser forsigtigt blanding ind i læberne og skyl efter med vand.

 

argan læbepomade

Køb økologisk argan læbepomade her!

 

 • Makeupfjerner

I de fleste makeup fjerner produkter indgår der en olie, da de fleste makeup produkter som mascara, læbestift og foundation kan opløses med olie. Du kan derfor med fordel også bruge argan olien som makeup fjerner for at rense ansigtet om aftenen og samtidig tilføje huden alle argan oliens plejende egenskaber. Påfør et par dråber argan olie på en vatrondel og fjern din make up som du plejer.

 

 • Aftershave

Du kan bruge argan olien efter barbering som et middel mod de røde mærker og irritation der ofte er forbundet med en barbering. Varm et par dråber argan olie i dine håndflader og masser det ind i den ny barberede hud. Olien går ind og beroliger huden og reducerer eventuel rødme.

 

 • Ansigtsrens

Du kan lave din egen ansigtsrens eller skintonic ved at blande et par dråber af den rene argan olie med fx blomstervand, og påføre det i ansigtet om aftenen efter at du har fjernet din make-up. Blomstervand kan købes her i flere varianter med appelsin, rosmarin, krusemynte og andre.

 

blomster vand

Køb blomstervand her!

 

 

DIVERSE

 • Til at indtage

Argan olien kan bruges til madlavning blandt andet som dressing i en salat eller i andre opskrifter for at fremhæve smagen i visse ingredienser. Husk dog at den spiselige argan olie og den kosmetiske argan olie er to forskellige ting. Den kosmetiske argan olie bør ikke indtages. Vi anbefaler at indtage max 1-2 spiseskefulde af den spiselige argan olie pr. dag.

 

 • Til dyrenes pels

Argan oliens egenskaber er ikke kun for os mennesker. Dyr som hunde og katte kan også drage fordelene ved denne lækre olie, da de ligesom os mennesker har brug for mineraler og vitaminer for at holde sig sunde. Tilføje et par dråber af den rene argan olie til din hund eller kats shampoo, for at give glans og styrke til pelsen!

 

OPBEVARING AF ARGAN OLIE

Når du anskaffer dig en Argan olie, kan den normalt holde sig i 3-6 måneder alt efter hvilket produkt du køber. Olien bør ikke opbevares ikke direkte sollys og skal helst holdes i dens oprindelige tæt lukkede emballage for at den ikke mister sine helbredende egenskaber og vigtige næringsstoffer.

 Efterlad en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres